Gravírozás üvegre, nászajándék

Mitől "ólomkristály" az ólomkristály? Kérdezik tőlem leggyakrabban a vásárlóim. Az ólom, mint anyag elgondolkoztatja az embert, hogy mi köze lehet az üveghez? A válasz egyszerű, vagyis, a gyártásnál ólom oxidot adnak az üveg nyersanyagához, mégpedig a könnyebb megmunkálhatóság miatt. Ennek köszönhetően van az a csengő bongó dallamos hangja a kristálypohárnak és ettől válik könnyen csiszolhatóvá. A fénye is jóval tündöklőbb az ólomkristálynak, mint a közönséges üvegnek. Gondoltam, ha már az üvegggyártásról írok, akkor előkeresem az fiók mélyéről a szakami könyveimet. Meg is találtam az 1977-ben kiadott anyagismeret könyvemet és elmosolyodtam az első oldalnál, ahol felhívják a figyelmet arra, hogy "... különös gondot fordít az ifjúság fejlődésére és szocialista nevelésére, védelmezi az ifjúság érdekeit." Szép lassan előjöttek a korábban tanultak.

- az üveggyártók az üveg nyersanyagainak keverékét megolvasztják és az olvadékból fúvással, hűzással, préseléssel, hengerléssel, öntéssel és centrifugázással üvegtárgyakat formáznak.

- az emberiség az üveget elöszőr csak ékszerként használta

- az üveg feltalálását, akárcsak a bronzét és a vasét, a tűznek kösuzönhette az ember.

- az első üvegtárgyak készítését és az üvegfúvó pipa (fúvócső)  feltalálását az egyiptomiaknak tulajdonítják.

- a középkorban az olvasztáshoz szükséges nagy hőmérsékletet csak igen sok fa eltüzelésével tudták biztosítani. Ezért az üveghutákat erdős vidékeken építették.

- az ugrásszerű fejlődés csupán a XVIII.-XIX. századbankövetkezett be, amikor felfedezték a tisztább nyersanyagokat és a kemencéket jobb tüzelőanyagokkal (előbb szénnel, majd gázzal) fűtötték.

- forradalmi átalakukást jelentett a SIEMENS-féle olvasztókemence bevezetése, amely elöszőr hasznosította a tüzeléshez a kemencében elégetett gázok hőtartalmát.

Ha kérdése lenne, írjon vagy hívjon.

Cserháti Gabi    Gabi kristály Kft.    +36-20-326-5654      Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

üveggyártás

Ólomkristály ajándék, nászajándék, házassági évfordulóra, gravírozás

Ólomkristály ajándékötletek

igényes vásárlóknak számos családi eseményre, mint az esküvő, házassági évforduló, nyugdíjba vonulás.  Kínálatomban kifejezetten egyedi elképzelések alapján megtervezett és megalkotott termékek kaphatók. A dísz és használati tárgyak kivitelezése manufakturális körülmények közt történik, alapos tervezéssel és magas minőségű megmunkálással. Vásárlóim igényihez igazodva gravírozással teszem egyedivé és névre szólóvá az ajándéktárgyakat. A családi ünnepeken túl céges rendezvényekre és évfordulóra is készítek ólomkristály ajándéktárgyakat. A gravírozás adta lehetőségeknek köszönhetően maradandó és örök emlék ajándékok születnek a műhelyemben.

Azonnali elérhetőség
Tel:
(20) 326 56 54
Email:
gabi@olomkristaly.com